Index Vakbarát Hírportál

Halloweenkor húz el a Föld mellett egy aszteroida

2015. október 20., kedd 11:09

Izgalmas meglepetéssel állt elő a NASA az idei Halloweenra. A csillagos égboltot kémlelő műszerek alig két hete fedeztek fel egy Föld mellett elszáguldó aszteroidát. Az elmúlt kilenc évben nem került égitest ilyen közel a bolygónkhoz.

A 2015 TB145 névre keresztelt űrbéli sziklának még nem ismerjük a pontos méretét, a tudósok 280-620 méter közöttire saccolják az átmérőjét. A sebessége 126 ezer kilométer per óra, és nagyjából félmillió kilométerre – 1,3 holdtávolságra – közelíti meg a Földet.

Az űrkutatók egészen biztosak abban, hogy a közeli elhaladás ellenére az aszteroida semmi veszélyt nem jelent a földi civilizációra, pedig most még azt sem tudják pontosan megmondani, hogy milyen pályán fog haladni. A tudósok még örülnek is az október 31-én bekövetkező találkának, mert lehetőségük lesz tanulmányozni az égitestet.

Az aszteroida szabad szemmel nem lesz látható, de távcsövekkel el lehet majd csípni.

A Halloweenre időzített érkezés miatt nagy esély van rá, hogy néhány őrült fanatikus erre a napra jósolja a világ végét. Volt már olyan aszteroida, ami közelebb került a Földhöz: 2006 júliusában az XP14 jelű kőgolyó 1,1 holdtávolságra volt tőlünk. A 2027 augusztusára várt AN10 pedig a Holdnál is közelebb lesz.

Rovatok