Index Vakbarát Hírportál

Már a kráterformáló ősi bombázás előtt volt élet a Földön

2015. október 20., kedd 17:03

A földi élet már 4,1 milliárd évvel ezelőtt kialakult, erre találtak bizonyítékot az amerikai UCLA geokémikus kutatói. Felfedezésük 300 millió évvel korábbra teszi az élet keletkezését, tehát a Föld a 4,55 milliárd évvel ezelőtti kialakulása után nem sokkal lakott bolygó volt.

A megfelelő anyagok jelenlétében az élet nagyon gyorsan kialakult - állapította meg Mark Harrison, a PNAS tudományos lapban kiadott tanulmány társszerzője. A kutatás arra enged következtetni, hogy az élet már azelőtt megjelent, hogy az űrbéli bombázás kialakította volna a Hold legnagyobb krátereit. Ez a katasztrofális esemény nagyjából 3,9 milliárd éve történt.

Ha a kráterek létrejöttekor ki is pusztult minden, és ezt nagyon sok tudós valószínűnek tartja, akkor is nagyon gyorsan helyreállt az élet - mondta Patrick Boehnke, a tanulmány társszerzője.

A kutatást vezető Elizabeth Bell tízezer begyűjtött cirkonmintát elemzett, és ezekből 656-ban talált sötét foltokat. Ezek az ásványok olvadt kőzetben, magmában alakultak ki, és egyfajta időkapszulaként működnek. Spektroszkóppal megállapították, hogy a kiválasztott kövek abból a korszakból származnak, amikor a Föld még csak 400 millió éves volt. Az egyikben szénizotópok keverékét fedezték fel, amiről Harrison azt mondta, hogy azok az egykori élet lenyomatai.

A keverékben talált szén olyan fajta, amilyenre a tudósok általában az életre utaló nyomtöredékekben találnak rá. Például valamilyen élőlény lebomlott maradványában. Nagyon kivételes és szokatlan esetekben fordul csak elő, hogy ez a fajta szénlenyomat nem élő szervezettől származik.

Rovatok