Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes, erős mérgű tengerikígyó bukkant fel egy kaliforniai strandon

2015. október 20., kedd 22:58

Rendkívül erős méreggel rendelkező tengeri kígyót csalt el élőhelyétől és vezetett egészen a jóval északabbra fekvő dél-kaliforniai strandokig a melegedő óceánvíz, írja az MTI.

A sárgahasú tengerikígyó (Pelamis platura) tetemét egy szörfös vette észre Ventura megye homokos óceánpartján. Ez a legészakibb pont a csendes-óceáni partvonalon, ahol ilyen kígyót találtak. A szakértők szerint az állatot a klímaváltozás és az El Nino légköri jelenség okozta vízmelegedés csalta el ilyen messze a természetes élőhelyétől.

A sárgahasú tengerikígyó a meleg trópusi vizekben él, ám az emelkedő óceánhőmérséklet miatt északabbra ússzot, hogy kisebb halakat és angolnákat zsákmányoljon.

1280px-Pelamis Platurus Costa Rica
Sárgahasú tengerikígyó (képünk illusztráció)Fotó: /Wikipedia

Kaliforniában időről-időre felbukkannak tengeri kígyók, egyszer az 1980-as évek elején vetődött partra egy példány ugyancsak egy El Nino időszakban.

A sárgahasú tengerikígyó nagyon erős méreggel rendelkezik és a korallkígyót és a királykobrát is magába foglaló mérgessiklófélék (Elapidae) családjával áll a legközelebbi rokonságban.

Greg Pauly, a Los Angeles megyei természettudományi múzeum szakértője szerint az óceánvíz folyamatos melegedése miatt valószínűleg megszaporodnak a tengerikígyó-észlelések a következő hetekben, hónapokban.

A Heal the Bay természetvédő szervezet óva int mindenkit a tengerikígyók befogásától. Helyette azt kérik, hogy, aki ilyen állattal találkozik az fényképezze le, jegyezze fel a pontos helyszínt és jelentse az esetet.

Rovatok