Index Vakbarát Hírportál

Itt a baj: nanocsöveket találtak gyermekek tüdejében

2015. október 21., szerda 15:40 | nyolc éve frissítve

Szén nanocsöveket mutattak ki Párizsban élő gyermekek tüdejében – ez az első alkalom, hogy ilyen jellegű szennyeződést mutatnak ki emberekben. Várható volt, hogy ez bekövetkezik, mert már akkor felmerültek aggályok a nanoszerkezetekkel kapcsolatban, amikor a tudósok még csak vizsgálták a rendkívül erős és könnyű anyagok felhasználási lehetőségeit. Azóta kiderült, hogy a számítástechnikában, a ruhagyártásban és az egészségügyben is hasznosak a nanocsövek.

Begyűjtötte a biológiai porszívó   

Fathi Moussa és kollégái a Paris-Saclay egyetemen 64 asztmás gyermek légzőrendszeréből vettek folyadékmintát, és mindegyikben találtak szén nanocsöveket. Öt másik gyermeknél a tüdőből kinyert makrofágban is megtalálhatók voltak – ezek az immunsejtek távolítják el a testünkből a nem odatartozó parányi részecskéket.

A tudósok nem vizsgálták a tüdőben talált szennyezés és a gyermekek betegsége közötti összefüggést, de az asztmásokról sejthető, hogy fokozottan érzékenyek az ilyesmire, mert a makrofágjaik kevésbé tudják eltávolítani a szennyezéseket. Fennáll a veszélye annak is, hogy a nanocsövekhez más anyagok tapadnak – tette hozzá Moussa.

Hogy mi okozhatta a szennyezést, azzal kapcsolatban óvatosan kell fogalmazni, mert egyáltalán nem biztos, hogy a nanotechnológiás eszközeink a ludasak ebben. Moussa csapata hasonló struktúrákat talált a párizsi levegőt szennyező porban és kipufogógázban. A nanocsövek káros hatását is vizsgálni kell még, mert ezek az anyagok sokkal kisebbek, mint például a köztudottan rákkeltő azbesztrost.

Rovatok