Index Vakbarát Hírportál

Nem vulkán vagy meteorit okozta az első tömeges kipusztulást

2015. október 26., hétfő 09:41

Az ediakara,  neoproterozoikum nevű földtörténeti idő utolsó időszaka (635 – 542 millió évvel ezelőtt) idején virágoztak a Földön az első ismert, összetett, több sejtű élőlények, hogy aztán az első tömeges kihalás alkalmával eltűnjenek 540 millió évvel ezelőtt.

A kutatások szerint a Föld első tömeges kihalását nem meteoritok vagy vulkánok kitörése okozta: amerikai kutatók szerint az új életformák, állatok megjelenése vezetett idáig. A tanulmány a Proceedings of the Royal Society B című szaklapban jelent meg. .„Az emberiség lassan rájön, hogy a biológiai organizmusok is okozhatnak tömeges kihalást. Most már tanulmány is bizonyítja azt az elméletet, hogy az összetett állatok képesek megváltoztatni környezetüket, ez pedig kihaláshoz vezethet” – mondta Simon Darroch, a környezeti tudományok professzora az amerikai Vanderbilt Universityről a Science Alertnek. 

Az ediakara-fauna 600 millió évvel ezelőtt alakult ki mikróbákból. Nagyrészt passzívak és mozgásra képtelen formái voltak a tengeri életnek, sokféle formában (levél, lemez, cső), fosszíliáik az egész Földön megtalálhatóak, de csak nagyon kevés belőlük.

„Nagyon keveset tudunk róluk, az ediakaránokról, mivel nem termeltek héjat vagy csontvázat. Minden, amit tudunk róluk, lenyomatokból származik, amelyek homokban vagy hamuban maradtak meg” – mondta Darroch . 

A kutatók a namíbiai lenyomatok vizsgálatából bizonyítékot találtak rá, hogy az úgynevezett kambriumi robbanás (a ma élő állatok elődeinek megjelenése) hatással volt a korábbi élőlényekre: csökkent a sokféleségük, így nehezebb volt túlélniük. A tudósok szerint valószínű, hogy ma is ilyen folyamatot látunk: most az ember felelős más élőlények környezetének megváltoztatásáért, ezzel a kihalásukat okozhatja.

Rovatok