Index Vakbarát Hírportál

A Nemzetközi Űrállomás tele van bacilusokkal

2015. október 27., kedd 11:04

Hiába kering 400 kilométerre a Föld felett, a Nemzetközi Űrállomás tele van fertőző kórokozókkal. Egy új tanulmány szerint az űrhajósoknak elő kell venni a porszívót, ha nem akarnak bőrirritációt és egyéb gyulladásokat.

Míg a baktériumok többnyire ártalmatlanok a Földön, az űrállomáson megtalálták közegüket és elszaporodtak. Az űrállomásból vett port elemezve kiderült, hogy az Actinobacteria viszonylag nagy számban van jelen az ISS-en. Ez a baktérium főleg bőrirritációt okoz.

Ezen kívül még két másik baktériumot is találtak, amely a zárt térben megfertőzheti az űrhajósokat. A jelentés nem tér ki arra, hogy mennyire fertőzőek ezek a kórokozók.

A felfedezés hatására szigorúbb takarítási rendet alakíthatnak ki az űrállomáson. Főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a Mars a következő célja a NASA-nak és már magáncégeknek. Az ENSZ még 1967-ben alkotott egy szerződést, amelynek lényege, hogy eredeti állapotukban kell tanulmányozni más világokat, meg kell védeni a különböző űrbéli testeket a földi élettől, és a Földet is azoktól a lehetséges életformáktól, amelyek más égitestekről érkezhetnek hozzánk.

Rovatok