Index Vakbarát Hírportál

Halálos hőhullámokat jósolnak a Perzsa-öbölbe

2015. október 27., kedd 11:49

Az évszázad végére olyan párás hőhullámok érhetik el a Perzsa- öböl térségének bizonyos részeit, hogy akár néhány órás szabadban tartózkodás is veszélyes lehet az emberi testre. Az erről szóló tanulmányt hétfőn tették közzé a Nature Climate Change szaklapban.

Az ok nem meglepően a globális felmelegedés, a Közel-Kelet bizonyos részein olyan hőmérsékletemelkedés lehet, amelyet egyszerűen nem tud már elviselni az ember. A meleg öbölmenti vizek melletti légkö párásodása azért lehet veszélyes, mert a test már nem képes izzadással kiegyenlíteni a hőháztartását.

A légkondicionálók megmenthetik a tehetősebbeket, akik ki sem dugják az orrukat a szabadba, de a szegényebb rétegek, szabadban dolgozók, mezőgazdasági munkások veszélybe kerülhetnek. Korábbi tanulmányok kétszáz éven belülre jósoltak hasonló körülményeket, de a mostani tanulmány szerint ez hamarabb bekövetkezhet.

Az emberek képesek elviselni csak a meleget vagy csak a párát, de a kettőt együtt már nehezen. A kutatók úgynevezett nedves gömb hőmérő módszerrel mérik a légkör tulajdonságait. És a nedves gömböt is szó szerint kell érteni, egy gömböt tekernek körbe vizes kendővel. Ha ez a vizes kendő eléri a 36 fokot, akkor kezd veszélyes lenni az emberre, ez az a pont, amikor már izzadással nem lehet hőt leadni.

Az erősebb hőhullámok már manapság is okoznak halált, nyaranta sok idősebb, vagy éppen nagyon fiatal, gyengébb ember hal meg a kánikulában. Ha több lesz ezekből az extrém időjárási körülményből, már nem csak ezek az emberek lesznek veszélyben. A tanulmány szerint még a legegészségesebb szervezetet is kikezdi, ha hat órán keresztül kint tartózkodik.

A globális felmelegedés az egész világon a hőmérséklet emelkedésével jár, de valószínűleg a Közel-Keleten érzik ezt meg először a meleg és a pára brutális kombinációját. Az párás hőhullám nem lesz állandó, de gyakran lecsaphat. Az évszázad végére akár minden 10-20. napban előfordulhat egy-egy ilyen nap.

Rovatok