Index Vakbarát Hírportál

Budapesten tanácskoznak a világ vezető kutatói

2015. október 29., csütörtök 11:18

Kétévente ülnek össze a tudomány képviselői, hogy nagyszabású konferencián vitassanak meg aktuális témákat. Olyan mindenkit érintő kérdésekről van szó, mint a hogyan lehetne enyhíteni a globális felmelegedést, hogyan tudnák a tudósok eredményeikkel döntéshozónál lobbizni.

A Tudomány Világfóruma különleges szakmai fórum, mert nem egyetlen tudományos-szakpolitikai téma köré szerveződik, hanem nagyon sok tudományág képviselője a lehető legkülönfélébb témákban beszélgethetnek egymással.

A World Science Forumot az 1999-es budapesti World Conference on Science indította el. A tanácskozás a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére, a világ legbefolyásosabb tudományos világszervezeteinek közös erőfeszítéseként jön létre. A fórum nem először jár Magyarországon, 2011-ben is itt üléseztek a kutatók. Az idei WSF jelmondata-témája a The Enabling Power of Science. A mottó tágabb kontextusban arra vonatkozik, hogy a tudomány új lehetőségeket, utakat nyit a társadalom, az ipar és a politika előtt is.

Első nap a fenntartható fejlődés lesz a központi téma, a második nap vezető témája a tudomány és az innováció kapcsolata, a nemzetközi együttműködés kihívásai, különös tekintettel a klímaváltozásra és a katasztrófakockázatok csökkentésére. A tematikus üléseken szó lesz például az agykutatás, az utóbbi évek járványai és globális egészségügyi kockázatai, valamint a megújuló energiaforrások aktuális kérdéseiről, de külön szekció foglalkozik a Fény Nemzetközi Évével vagy az UNESCO-nak hetvenéves fennállása során a béke érdekében tett tudománydiplomáciai erőfeszítéseivel is.

A plenáris üléseket neves újságírók vezetik, például a Nature főszerkesztője, a Financial Times tudományrovatának vezetője, a BBC News környezetvédelemmel foglalkozó tudósítója is vezet egy-egy ülést.

Rovatok