Index Vakbarát Hírportál

Európa is menne már a Holdra

2015. október 29., csütörtök 13:52

Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz egy keddi konferencián megint világossá tette, hogy 2030-ig szeretne embert küldeni a Holdra. Az újdonság az áprilisi bejelentéshez képest az, hogy most már konkrét évet is kitűztek erre: a tervek szerint 2029-ben landolna orosz űrhajós az égitesten.

Az Európai Űrügynökség (ESA) rögtön megragadta a lehetőséget, hogy bejelentkezzen az útra, szeretnének ők is részt venni a küldetésben. Bérengère Houdo, az ESA holdkutató csoportjának vezetője azt mondta, hogy szeretnének egy európai űrhajóst is a Holdra juttatni. 

Már vannak tárgyalások nemzetközi szinten, hogyan lehetne ezt elérni. Az oroszok és az európaiak azt is jelezték, hogy  idővel  szeretnének állandó állomást a Holdon. Már az első lépéseket is próbálják kitalálni, hogyan lehetne elindulni a megvalósulás felé.

A Roszkozmosz 2024-ben szeretne egy holdjárót küldeni a Hold déli sarkára, hogy elkezdje a bázis helyének megkeresését. A Luna 25 küldetést már 1997-ben megtervezték, de azóta sok halasztást élt meg. Úgy tűnik, az ESA támogatása kellett ahhoz, hogy lendületet kapjon a terv.

Rovatok