Index Vakbarát Hírportál

Több százezer éves jégre vadásznak az Antarktiszon

2015. október 29., csütörtök 06:15

Fagyott jégbe ásni nem egyszerű feladat. Akár évekig is eltarthatott, míg sikerült olyan vékony jéghengert kinyerni az Antarktisz jegéből, amely elég hosszú ahhoz, hogy az történelem titkait kutassák rajta kutatók. A módszerrel több százezer évre visszamenőleg lehetett megtudni fontos információkat a klímaváltozásról.

Az új generációs fúrókkal sokkal gyorsabban lehet mélyre fúrni, így felgyorsulhatnak ezen kutatások. Az sem lesz lehetetlen, hogy akár másfél millió éves jeget is meg tudnak majd vizsgálni. A jégbe fagyott levegőbuborékok olyanok, mint egy időkapszula, rég eltűnt környezetről ad információt a kutatóknak.

Az első próbafúrásokat most végzik majd az Antarktiszon. Az új fúrókkal hetek alatt olyan mélyre lehet majd jutni, mint korábban évek alatt sikerült. Az egyik legnagyobb ilyen gép egy amerikai gyártmány, novemberben teszik hajóra, ezt a McMurdo Állomáson állítják fel. Egy másik hasonlóan nagy gép a brit Sky Blu állomáson fog dolgozni. De francia és spanyol kutatócsoportok is fejlesztik az óriási fúrógépeket.

Ezek a gépek nem tudnak majd teljes jégdarabokat kinyerni, mert sebességük miatt megolvasztják a jeget a fúrási területen. De értékes adatokat tudnak szerezni az adott területről, így a kutatók vissza tudnak térni másféle fúrókkal később és a mélyből kiemelt jégdarabokat tudják majd vizsgálni.

Az amerikai fúró 10,5 millió dollárba kerül, nagyjából egy hét alatt képes három kilométernyi jeget átfésülni. Eddig a kutatási szezonban egy lyukat tudtak fúrni, most ennél sokkal többet tudnak, jelentősen felgyorsítva a kutatásokat.

Ennek ellenére nem lesz egyszerű megtalálni a Föld legősibb jégdarabját. Olyan helyeken kell keresni, amely elég vastagon van fedve jégpáncéllal, de nincs elég közel az alatta lévő szárazföldhöz, ami megolvaszthatta az ősi jeget. Ráadásul a folyton mozgó gleccserek miatt a különböző rétegeknek a kora sem azonoson mindenhol, erre is figyelni kell.

A Dome C nevű területen európai kutatóknak sikerült 800 ezer éves jeget kinyerniük, ez öt évükbe telt. Most az a cél, hogy legalább 1,2 millió éves jeget találjanak. Ez fontos adatokkal szolgálhat a Föld klímájáról.

Senki nem tudja, mit találnak a fúrók, amikor elérik a talajt. Még az is lehet, hogy a föl által felolvasztott jégből kialakult tavakat találnak, ami a mikrobiológusoknak lehet kutatási aranybánya.

Rovatok