Index Vakbarát Hírportál

Amerikai űrhajós még nem volt ilyen hosszan az űrben

2015. október 30., péntek 16:20

Rekordot döntött Scott Kelly amerikai űrhajós, egyhuzamban nem volt még amerikai űrhajós ilyen hosszan az űrben. A korábbi rekordot Michael López-Algeria spanyol-amerikai űrhajós tartotta 215 nappal.

Scott Kelly idén március 27-én indult a Nemzetközi Űrállomásra, így már 216 teljes napnál tart. A napok száma ráadásul folyamatosan növekszik, mert az űrhajós majdnem egy egész évet tölt az űrben. A tervek szerint összesen 342 napot lesz fent.

Kelly még egy rekordot magáénak tudhat, összesen ő töltött a legtöbb napot az űrben amerikaiként. Ezt úgy érte el, hogy nem ez az első küldetése. Eddig 396 napnál tart, de ez 522-re nő márciusig.

Ezzel amerikai kollégáinak feladta a leckét, de mg nagyon messze jár attól, hogy a világrekord is az övé legyen. Azt egy orosz kozmonauta, Valeri Piljakov tartja, aki egyhuzamban 438 napot töltött az űrben a korábbi Mir űrállomáson. Gennady Padalka pedig összességében (több küldetés alatt) 878 napot töltött fent. Ő egyébként mostanáig az űrállomáson volt Kellyvel.

Kelly és orosz társa, Mikhail Kornienko elvállalta, hogy kétszer annyi időt töltenek az űrben, mint társaik, hogy meg tudják vizsgálni, milyen hatása van az emberi szervezetre a súlytalanságnak. Scott Kelly azért is van különleges helyzetben, mert ikertestvére, Mark a Földön maradt. A kutatók az utazás előtt, alatt és után is folyamatosan összehasonlítják majd a két testvértől vett mintákat, hogy kiderüljön, mi minden változik meg két, amúgy a lehetőségekhez képest eléggé azonos szervezetben.

Rovatok