Index Vakbarát Hírportál

Szellem húz el a Föld mellett ma éjjel

2015. október 30., péntek 12:41

Szombaton hajnali 1 óra 5 perckor (magyar idő szerint délután hatkor) egy kisebb aszteroida suhan el a Föld mellett hihetetlenül nagy sebességgel. Földközelben alig 1,3-szoros Föld–Hold-távolságra lesz, ami nagyjából 480 ezer kilométert jelent.

A 2015 TB145 nevű, 400 méter átmérőjű aszteroida nem jelent semmilyen veszélyt a Földre. A Föld körül keringő műszereknek ugyanakkor remek lehetőség, hogy közelről megfigyeljenek egy ilyen égitestet.

Az aszteroidát csak néhány hete fedezték fel, október 10-én észlelték a Hawaii Egyetem csillagvizsgálójában.

Az adatok szerint ekkora aszteroida még nem repült ilyen közel a Földhöz, amióta rögzítik az adatokat. A rekordot az 1999 AN10 nevű aszteroida tartja, amely 800 méter átmérőjű, és 2027 augusztusában halad el a Föld mellett.

Az aszteroida azonban túl kicsi ahhoz, hogy szabad szemmel láthassuk, csak távcsővel tudjuk megfigyelni. Semmilyen hatással nem lesz a Földre, gravitációja túl kicsi ahhoz, hogy bármit is befolyásoljon a bolygón.

Mivel pont halloween estéjén érkezik az aszteroida, a Szellem becenevet kapta. Sokan aggasztónak tartják, hogy egy ilyen közel kerülő aszteroidát alig néhány héttel ezelőtt fedeztek fel. Annyi bizonyos, ha el is találná a Földet, nem okozna globális kihalási eseményt, de akár több kilométer magas cunami követné a becsapódást.

A kutatók Goldstone-ban egy 34 méteres DSS 13 antennát használnak a megfigyeléshez, a radarjeleket a Nyugat-Virginiában lévő  Green Bank Telescope-pal figyelik. A NASA azt reméli, hogy sikerül viszonylag jó képeket készíteni az égitestről (ez 2 méter/pixeles képminőséget jelent).

Rovatok