Index Vakbarát Hírportál

Felfedeztek valami nem odaillőt a Tejútrendszerben

2015. november 2., hétfő 17:04

Eddig nem ismert részt találtak a Tejútrendszer közepén. Csillagászok fiatal csillagokból álló korongot fedeztek fel, amely öreg csillagok között helyezkedik el.

Egészen mostanáig azt gondolták, hogy a galaxis központjában csak öreg csillagok vannak. Valójában úgy tűnt, hogy valamennyi, csillag keletkezéséhez szükséges anyagot felhasználtak már. Ehhez képest egy most közzétett tanulmányban azt állítják, hogy a központban még mindig születnek új csillagok.

A csillagászok cefeidákat vizsgáltak, ezek pulzáló változócsillagok. Azért érdemes megfigyelni ezeket, mert periodikusan felvillannak és elsötétülnek, vagyis színét és fényerejét néhány napos-hetes periódussal változtatja. Változási periódusa és abszolút fényessége között összefüggés van, így alkalmasak arra, hogy más égitestek távolságának meghatározásához szokták használni.

A talált 655 cefeida közül 35 volt klasszikus cefeida, vagyis egyfajta fiatal csillag. Még jobban meglepődtek, amikor ezeknek a fiatal csillagoknak a helyét figyelték meg és azt látták, hogy korongot alkotnak. Valamennyi fiatal cefeida kevesebb, mint százmillió éves, a legfiatalabb talán csak 25 millió éves lehet. De nem zárják ki a lehetőségét annak, hogy találnak egy még ennél is fiatalabb és fényesebb csillagot. A kutatást mindenesetre folytatják és megpróbálják kideríteni a csillagok eredetét.

Rovatok