Index Vakbarát Hírportál

Először videózták le világ legritkább bálnáját

2015. november 3., kedd 12:53

Először filmezték le a nagyon ritka Balaenoptera omurai bálnafajt, amely nevét az azt felfedező japán cetológusról, Hideo Omuráról kapta. A bálnát korábban egy másik fajnak hitték, de DNS-vizsgálattal még 2003-ban bizonyították, hogy különálló.

A felvételt tengerbiológusok nemzetközi csapata készítette Madagaszkár partjainál. Egészen mostanáig nem tudtuk biztosan, hogy élnek még a faj példányai, mert csak elhullottat találtak. Ezért kihaltnak gondolták.

A mostani kutatást Salvatore Cerchio, a Wildlife Conservation Society kutatója vezette, amely a vadvilág megőrzésével foglalkozik. A kutató szerint az elmúlt tíz évben volt néhány apró jele az omurák létezésének, de eddig nem volt bizonyíték.

„Távol élnek mindentől, nehéz őket megtalálni az óceánokban, mivel kicsik: mindössze 10-11 méter hosszúak, és nem sok levegőt fújnak fel, amit látni lehetne a vízfelszínen. Minden, amit eddig tudtunk róluk, az a Salamon-szigeteken és Japánban megtalált halott példányokból származott.” A faj legközelebbi rokona a kék bálna. A kutatók friss megfigyeléseiket a Royal Society Open Science című szaklapban publikálták.

Rovatok