Index Vakbarát Hírportál

Vastagodik a hótakaró az Antarktiszon

2015. november 3., kedd 07:09

A NASA új tanulmánya szerint a tízezer évvel ezelőtt kezdődő folyamat, amely miatt nő a hótakaró az Antarktiszon, ellensúlyozza a globális felmelegedés okozta olvadást. A kutatók műholdas felvételek adatait elemezték.

Az antarktiszi jégtakaró 1992 és 2001 között évente 112 milliárd tonnával nőtt. Ez a növekedés később lassult, 2003 és 2008 között évi 82 milliárd tonna volt a növekedés.

Az új tanulmány nem vitatja azt, hogy az Antarktiszon egyre gyorsabban olvad a jég, mondja  Jay Zwally, a NASA Goddard Space Flight Center gleccserkutatója. De a kontinens keleti és belső-nyugati részein nagyobb a növekedés, mint a veszteség.

A kutatók a jégtakaró vastagságának változását a felszín magasságának változásával tudják megbecsülni. Ehhez műholdakat használnak. Ha folytatódnak a mostani trendek, akkor csak néhány évtizedig lesz igaz az az állítás, hogy egyelőre nő a hótakaró, húsz-harminc év múlva már nem fog elég hó esni, hogy pótolni tudja a veszteséget.

A jégkorszak vége után melegebb lett a levegő, amely több párát vitt a kontinens fölé, kétszer annyi havat hozva. A tízezer évvel kezdődött folyamat miatt egyre vastagabb lett a jégtakaró az Antarktiszon, évi 1,7 centiméterrel növelve a jég vastagságát. De ez csak a keleti részekre igaz, a nyugati részen nagyobb az olvadás.

Összességében azonban az Antarktisz egyelőre nem emeli a tengerszintet, inkább elvesz belőle, Zwally számításai szerint 0,23 millimétert évente. A rossz hír, hogy a tengerszint évi 0,27 millimétert nő és ha nem az Antarktisz miatt, akkor máshol kell keresni az okot.

Rovatok