Index Vakbarát Hírportál

Kiszabadították a kötélbe gabalyodott hosszúszárnyú bálnabébit

2015. november 4., szerda 11:20

Kiszabadította egy mentőcsapat szerdán azt a kötélbe gabalyodott hosszúszárnyú bálnabébit, amely Ausztrália keleti partjainál került bajba – írja az MTI. A növendék bálna már a második fogságba esett példány volt az utóbbi hetekben, korábban Új-Dél-Wales déli partjánál kellett segíteni egy halászhálóban vergődő bálnaborjún.

A szerdai mentőakció elég mozgalmas volt - számolt be róla Lawrence Orel, az új-dél-walesi vadvédelmi szervezet munkatársa. Mint mondta, a tenger is háborgott, emellett a bálnabébi aggódó anyja is akadályozta a munkát. Végül különleges késekkel vágták el a kis bálnára csavarodott kötelet a kora délutáni órákban.

A szakember elmondta, hogy a hatvanas évekre pár százra csökkent hosszúszárnyú vagy más néven púposbálna-populáció mára - a kereskedelmi célú vadászat betiltásának köszönhetően - örvendetesen szaporodott, és már húszezer példány úszik le Ausztrália keleti partjainál déli irányban éves vándorlása során. Ebből fakad azonban az is, hogy több példány kerül bajba. Orel felhívta a térség vizein hajózók figyelmét arra, hogy feltétlenül gyűjtsék be az útjukba akadó, gazdátlanul sodródó köteleket, hálókat, hogy megelőzhetők legyenek az ilyen balesetek.

Orel szerint a hálóba vagy kötélbe csavarodott bálnák számára könnyen végzetessé válhat egy ilyen kaland.

Rovatok