Index Vakbarát Hírportál

Jönnek a Leonidák, nagyon szép lesz

2015. november 16., hétfő 13:40

Kedd éjjel érdemes lesz az eget kémlelni, ekkor jön a Leodinák meteorraj. A Leonidáknak a radiánsa az Oroszlán csillagképben van, ez azt jelenti, hogy úgy látjuk, onnan érkeznek a hullócsillagok. A legnagyobb aktivitás november 17-én várható.

A meteorrajt a Tempel-Tuttle üstökös hozza létre, az üstökös keringési ideje 33 év. Ehhez köthető a Leonidák nevezetes, 33 évente ismétlődő kitörése, ekkor jár a Nap közelében a Tempel-Tuttle üstökös. A legutóbbi ilyen csúcs 1999-ben volt, így nem most lesz a legerősebb a meteorraj, de így is látványos csillaghullást láthatunk, ha nem lesz borús az ég.

A Leonidák az egyik legaktívabb meteorraja, a maximuma várható november 17-18-án éjszaka. De előző éjjel is érdemes kimerészkedni, sokszor jött korábban a maximum az előző években.

A megfigyeléshez érdemes a városi fényszennyezéstől távolabbi helyet választani, mert a hullócsillagok többsége halvány, városokból csak a legfényesebbet láthatjuk. A Leonidák radiánsa éjjel 11 óra körül kel, ez után lehet megfigyelni a meteorokat.

Rovatok