Index Vakbarát Hírportál

Vizet fagyasztottak lézerrel

2015. november 17., kedd 13:48

Amióta 1960-ban feltalálták a lézert, mindig a meleghez volt valami köze - lehetett valamilyen hasznos eszköz vagy intergalaktikus fegyver scifiben. Soha nem használták arra, hogy folyadékot hűtsenek vele. A University of Washington kutatói most évtizedes rejtélyt oldottak meg, sikerült lehűteni lézerrel a vizet.

A lézer olyan fényforrás, amely indukált emissziót használ egybefüggő fénysugár létrehozására. Vannak infravörös sugárzást és ibolyántúli sugárzást kibocsátó lézerek is. A mostani kísérletben infravörös lézert használtak arra, hogy a vizet fagypont körüli hőmérsékletre hűtsék (konkrétan 35 Fahrenheitre, vagyis nagyjából 2,2 Celsius fokra hűtötték a vizet).

Egészen mostanáig kérdés volt, hogy ez egyáltalán lehetséges-e, mert a víz felmelegedett a fény hatására. A felfedezés segíthet nagyon apró területeket lehűteni a lézerfény ráirányításával. Például a mikroprocesszorok idővel speciális lézersugarakat használhatnak arra, hogy a számítógépes csipek egyes elemeit lehűtsék.

Arra is lehetőség lesz, hogy sejteket hűtsenek le például az osztódás állapotában, lelassítva így a folyamatot. Ezzel lehetőségük lesz részletesen megfigyelni működésüket, rengeteg információt szerezve. A kutatók szándékosan használtak infravörös sugarat, mert a látható fény megsértheti a sejteket.

Rovatok