Index Vakbarát Hírportál

Virágot nevelnek az űrállomáson

2015. november 18., szerda 15:40

Jól indulhat 2016 a Nemzetközi Űrállomáson. A NASA űrhajósa Kjell Lindgren hétfőn új kísérletbe kezdett, amelyből az első virág nőhet ki az űrállomáson. Zinnia lesz az első virág, amelyet az űrállomás laboratóriumában ültettek. Ha minden jól megy, akkor 2016 elején fog virágozni.

A virágültetés része annak a kísérletsorozatnak, amely különböző növények viselkedését figyeli meg az űrben. Ilyen kísérletekre azért van szükség, mert ha az emberek hosszabb utazásra indulnak, hosszabb időt töltenek az űrben, elengedhetetlen lesz, hogy maguk is termesszenek növényeket.

Eddig azonban főleg a haszonnövényekre koncentráltak. Augusztusban például a japán űrhajós  Kimiya Yui és a NASA űrhajósa, Scott Kelly káposztát ültettek. Sikerült is felnevelni az első űrkáposztát, amelyet aztán némi ecettel és olajjal lelocsolva hárman el is fogyasztottak. 

Első alkalommal fordul elő, hogy virágot ültettek. Giogia Massa, a programért felelős kutató azt mondta, hogy virágot sokkal nehezebb felnevelni ilyen körülmények között, mint a káposztához hasonló zöldségeket. Virágoknál sokkal kritikusabb pont a világítás például.

A virágoknál azt is megfigyelheti a NASA, hogy a pollenek hogyan viselkednek az űrben. És persze azt is meg tudják figyelni, milyen hatással vannak az űrben lévőkre a saját nevelésű virágok.

Rovatok