Index Vakbarát Hírportál

A galambok legalább olyan pontosan felismerik a mellrákot, mint az ember

2015. november 22., vasárnap 14:15

A galambok némi tréningezés után legalább olyan pontossággal képesek felismerni egy szövetmintáról, hogy az rákos vagy sem, írja a BBC.

A kísérlet a galambokról szólt, de nem azért fontos, mert kiderült, nagyszerű a madarak lmintázatfelismerő képessége, hanem azért, mert az eredmények ismeretében új képalapú diagnosztikai módszereket fejleszhetnek ki, ami lehetővé teheti a mellrák korai felismerését.

„A galambok meg tudják különböztetni az érzelmeket az emberi arcon, az ábécé betűit, a torz gyógyszerkapszulákat, és különbséget tudnak tenni egy Monet vagy Picasso festmény között is" – mondta az Iowa Egyetem kutatását vezető professzor, Edward Wasserman.

Bár a galamboknak kicsi, egy ujjbegynyi az agymérete, mégis rendkívül jó a vizuális memóriájuk, több mint 1800 képet tudnak előhívni.

A kísérletet a galambok tanításával kezdték, rákos és egészséges szövetekről készült felvételeket mutattak nekik. Ha jól választottak, jutalmat kaptak. Ezeket a feladatokat különböző felbontású és színű képekkel elvégezték.

Két hét múlva már korábban sosem látott felvételekről is eldöntötték, hogy az rákos szövetről készült-e vagy sem. A találati arányuk 85 százalékos volt, de ha több madár döntéseit összesítették ugyanarról a felvételről a 99%-ot is elérte.

Rovatok