Index Vakbarát Hírportál

Megmondja az ujjlenyomat, hogy férfi vagy nő hagyta ott

2015. november 23., hétfő 09:03

Egy egyszerű, a helyszínen is elvégezhető teszt segítségével pusztán az ujjlenyomatból megmondható, hogy a nyomot hagyó ember férfi vagy nő, állítja az Analyctical Chemistry című tudományos folyóiratban leközölt tanulmány.

A teszt nem a bőrfodorszálak rajzolata alapján dönt, hanem a felületen hagyott zsírnyomból vesz mintát, és egy bizonyos aminosav arányát nézi. Az ugyanis kétszer akkora mennyiségben van jelen a nők által hagyott nyomban, mint a férfiakéban.

„Túl sokáig kezeltük egyszerű képként az ujjlenyomatot, és csak a számítógépes feldolgozás és tárolás jelentette az újdonságot” – mondta Jan Halamek, a tanulmány egyik szerzője arról, miért is különleges a csapata által tett felfedezés. „Mi azt mutattuk meg, hogy az ujjlenyomat nem csak akkor tartalmaz információt, ha összehasonlítjuk egy korábban rögzített mintával.”

A tesztek során Halamek és munkatársai egy halom különböző helyről vett mintával igazolták, hogy az eredményt nem befolyásolja, hogy a kilincsen, az asztal lapján, egy kerti padon vagy épp egy számítógép képernyőjén veszik észre a nyomot a helyszínelők.

Ahhoz azonban, hogy a módszert az igazságügyi szakértők is használhassák, még szükség lenne egy átfogó, a mostaninál jóval több mintával dolgozó kísérletsorozatra is. Amíg ez összejön, Halamek és csapata más, helyszínen elvégezhető teszteken dolgozik. Szeretnének például olyan eszközt létrehozni, ami egy vérmintából megmondja, hogy annak eredeti gazdája férfi vagy nő, idős vagy fiatal, sőt, akár azt is, hogy melyik etnikumba tartozik.

Halamek ugyanakkor fontosnak tartja kiemelni, hogy az ő tesztjeik nem helyettesíthetik a DNS-alapú azonosítást, hiszen nem tartalmaznak olyan szinten jellemző adatokat, viszont gyorsabbak és jóval olcsóbbak annál.

Rovatok