Index Vakbarát Hírportál

Másik faj fejét növesztette ki az átdrótozott laposféreg

2015. november 25., szerda 18:50

Bizonyos dolgok fejben dőlnek el, és ez hatványozottan igaz a Tufts Egyetem laboratóriumában élő laposférgekre. Az ott dolgozó biológusok úgy manipulálták az állatok testében az elektromos szinapszisokat, hogy azok más féregfajok fejét és agyát növesztették ki a sajátjuk helyett. A kutatók egyáltalán nem buherálták meg az állat genomját, pedig általában ezzel a módszerrel szoktak furcsa mutánsokat létrehozni.

A kutatók ezzel bebizonyították, hogy a génekkel nincs összedrótozva az anatómiai felépítés, és ezt a test áramkörei is befolyásolják. Legalábbis a laposférgek esetében. Felfedezésüket az International Journal of Molecular Sciences című szaklapban publikálták.

„Általánosan elfogadott nézet, hogy a kromatin - a kromoszómákat felépítő anyag - meghatározza egy élő szervezet formáját. Az eredményeink azonban azt mutatják, hogy a fiziológiai hálózat működése felülírhatja a fajspecifikus anatómiát” - mondta Michael Levin, a tanulmány fő szerzője.

A tudósok a Girardia dorotocephala fajon végezték el a kísérleteiket, ennek ugyanis kitűnő öngyógyító képességei vannak. Megváltoztatták a sejtek közötti fehérjecsatornák végigutazó elektromos jeleket, és ezzel érték el, hogy átalakuljon az állat feje. Ezzel együtt az állat agyának formája, és az féreg őssejtjeinek eloszlása is megváltozott. Az eredmények arra utalnak, hogy ezek a fiziológiai áramkörök fontos szerepet játszanak az evolúcióban.

A változás nem volt tartós, kis idő elteltével az állat feje felvette az eredeti formáját.

Most még a fejüket vakarják a Tufts kutatói, hogy mi állhat e jelenség hátterében. Olyan kérdések is felmerültek, hogy vajon kinek áll érdekében, hogy egy féreg egy másik rokon faj fejét tudja kinöveszteni? 

Az viszont már nem kétséges, hogy a további hasonló kísérletek előremozdíthatják a regeneratív gyógyászat fejlődését, és segíthetnek megérteni az evolúció működését.

Rovatok