Index Vakbarát Hírportál

Tejhabon is lebeg a szuperkönnyű aranyrög

2015. november 26., csütörtök 11:05

Ránézésre színtiszta aranynak tűnik, de valójában a 98 százaléka tejből kivont fehérjerost. Svájci kutatók készítették el ezt a különleges aerogélt, az eddig legkönnyebb aranyhabot.

Ezeket a szilárd habokat úgy hozzák létre, hogy először legyártanak egy gélt, és az ebben lévő folylékony összetevőt kicserélik valamilyen gázra. Az így létrejövő anyag megtartja korábbi struktúráját, és viszonylag erős marad, de a víz elvesztésével rendkívül könnyűvé válik.

A svájci EHT intézet kutatói amiloidot használtak az aranyrögben. Először felhevítették a tejben lévő fehérjéket, hogy nanométeres finomságú fehérjerostokat hozzanak létre, és ezeket aranysó-oldatba helyezték. A következő lépés volt a legnehezebb, amikor szén-dioxid segítségével ki kellett szárítani a gélt. Ha szabad levegőn hagyták volna a gélt, akkor tönkrement volna a fehérjék által létrehozott szerkezet.

A létrehozott aranyrög 20 karátos aranyat tartalmaz, és olyan könnyű, hogy egy madártoll végén vagy a kapucsínó habján is képes lebegni. Szabad szemmel alig lehet rájönni, hogy nem tömör arany van előttünk, hanem egy szivacsos szerkezet. Ez azonban csak akkor volt igaz, amikor nagyobb méretű aranyrészecskéket használtak, így fémesen csillogó (C) rög keletkezett. Kisebb méretű aranyrészecskékkel vöröses (B) árnyalatú lett a rög, arany nélkül pedig pont úgy nézett ki a fehérjéből (A) álló szerkezet, mint a tejhab a kávé tetején.

Az aranyhab valószínűleg felhasználható lesz órákban, ékszerekben, és kémiai katalizátorokban is.

Rovatok