Index Vakbarát Hírportál

Törvényes az aszteroidák bányászata

2015. november 27., péntek 15:13

Történelmi jelentőségű törvényt fogadhat el Barack Obama, és ezzel minden eddiginél nagyobb űripari verseny veheti kezdetét. A CSLCA (Commercial Space Launch Competitiveness Act) meghosszabbítása megkapta a szenátus és a képviselőház támogatását, így már csak az Egyesült Államok elnökének aláírása szükséges ahhoz, hogy hatályba lépjen.

Ez a törvény a következő nyolc évre nagy szabadságot biztosít az űriparban tevékenykedő magánvállalatoknak. A SpaceX, a Blue Origin és a Virgin Galactic a 2023-ig tartó tanulási periódus idejére mentesül a kormányzati szervek szabályozása alól.

Mindez azt jelenti, hogy elég nehéz és drága lesz utasbiztosítást kötni egy űrbéli kiruccanásra. Aki turistaként, pilótaként vagy a legénység tagjaként beül egy fémdobozba, hogy egy robbanásveszélyes üzemanyaggal teli gigantikus cső segítségével bődületes magasságba jusson, annak nyilatkoznia kell arról, hogy a saját felelősségére követ el ilyen őrültséget.

Szabad a meteorrablás

A magáncégek az űrben begyűjtött ásványi anyagokra is igényt tarthatnak, magyarán Obama teljesen legálissá teheti a Holdon vagy más égitesten történő bányászatot. Nagyon fontos kitétele a törvénynek, hogy a cégek nem járhatnak el valamely állam nevében, nem állíthatnak fel területi igényt az égitestekre. Erre azért volt szükség, mert az 1967-es űregyezmény tiltja, hogy állami területté nyilvánítsanak egy űrbéli objektumot.

Ha nem is sikerül nyolc éven belül űrhajóval leszállni, bányászni és visszatérni egy égitestről, az új szabály biztosan ad némi inspirációt a hollywoodi forgatókönyvíróknak. Így legalább a szórakozásunk biztosítva lesz.

Az Egyesült Államok meghosszabbította a Nemzetközi Űrállomás fenntartásával kapcsolatos elkötelezettségét is.

Rovatok