Index Vakbarát Hírportál

Kína leszámol a környezetszennyezéssel

2015. december 3., csütörtök 12:02

A kínai kormány szerdán bejelentette, hogy 2020-ig korszerűsítik a kínai szénerőműveket, hogy 60 százalékkal csökkentsék a károsanyag-kibocsátásukat – írja az MTI.

A modernizálás eredményeként évente 100 millió tonnával kevesebb szenet égetnek el, és 180 millió tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki a légkörbe. Azokat az erőműveket, amelyek 2020-ra nem lesznek képesek megfelelni az energiapolitikai előírásoknak, bezárják.

Kína a világ legnagyobb szénkitermelője és felhasználója, egyúttal a légkör szennyezéséért felelős országok listáján is az első helyezett. Tavalyelőtt az ország szénfogyasztása 4,2 milliárd tonna volt, és az elektromos energia több mint 70 százalékát szénerőművek állítják elő. Nemrégiben elismerték, hogy erősen alábecsülték fogyasztásukat, és az utóbbi években több százmillió tonnával több szenet égettek el, mint amennyit eredetileg közöltek.

Kína ugyanakkor elkötelezettnek tűnik az ipara zöldítése mellett, és a nagy szavakat már korábban is követték konkrét intézkedések is. Az ország fenntarthatóság felé vezető útjáról itt írtunk hosszabban:

Rovatok