Index Vakbarát Hírportál

Saját naprendszeréből száműzött bolygót találtak

2015. december 3., csütörtök 16:54

A csillagászok találtak egy exobolygót, amelyet a saját szomszédai szorítottak ki a naprendszeréből. A HD 106906b nevű bolygó hasonló átrendeződés során változtathatott helyet, mint amilyen a mi fiatalkori Naprendszerünket is átrendezte. Az óriási bolygó tizenegyszer akkora, mint a Jupiter, és tizenhatszor messzebb van a csillagától, mint a Plútó a Naptól.

A kutatók a Hubble űrtávcső és a Gemini Planet Imager (GPI) képeit vizsgálva vették észre, hogy a bolygó anyacsillagának az üstökösöve féloldalas, ami arra utal, hogy valami megzavarhatta a csillagrendszer fejlődését, és elsodorhatta a HD 106906b-t. Azt még pontosan nem tudják, hogy micsoda, de a legvalószínűbb, hogy egy közelben elhaladó csillag gravitációs hatása zavarhatott be, esetleg egy még nagyobb bolygó, amely azóta már nincs a rendszerben.

Hasonló változás mehetett végbe itt a Naprendszerben is, mielőtt elnyerte volna a mai formáját. Azt tudjuk, hogy a Kuiper-öv a tömege nagy részét elvesztette, amikor még csak 13 millió éves volt a rendszer, de a pontos okát ennek se ismerjük. A most felfedezett bolygó és hasonló más égitestek vizsgálata azért lehet különösen tanulságos, mert a saját élőhelyünk történetét is segíthet jobban megismerni.

Rovatok