Index Vakbarát Hírportál

Minden eddiginél többet tudtunk meg a kozmikus rádiókitörésekről

2015. december 4., péntek 08:22

A gyors rádiókitörések (Fast Radio Bursts, FRB-k) kozmikus rádióhullámok rövid, de nagyon erős löketei. Az egy évtizeddel ezelőtti felfedezésük óta rejtélyt jelentenek a kutatók számára, valószínűleg a mélyűrből jönnek, de a pontos eredetüket ma se ismerjük. Egy kutatócsoportnak most sikerült minden eddiginél részletesebben megfigyelni egy ilyen ritka és titokzatos kitörést.

Az FRB-k nagyon rövidek, mindössze néhány ezredmásodpercig tartanak, ezért csak néhányat sikerült eddig észlelni, de a tudósok szerint a megfigyelhető univerzumban napi több ezer is terjedhet. A kutatók most a Green Bank űrtávcső adatait elemezve vettek észre egyet, amelyet eredetileg még 2011-ben észleltek, és az FRB 110523 nevet kapta.

Ez a kitörés a Földtől hatmilliárd fényévre keletkezhetett. Az FRB-k eddig ismert összes tulajdonsága illett rá, de olyasmire is felfigyeltek, amit a korábbiak esetében még sose tapasztaltak. A rádióhullám terjedési irányát jelző polarizáció a korábbi FRB-k esetében mindig körkörös volt, a 110523-nál viszont körkörös és lineáris polarizációt is megfigyeltek. Ebből arra következtettek, hogy az FRB út közben mágneses mezőn haladt át.

Azt is megállapították, hogy az útja elején plazmafelhővel találkozott. Ez arra utal, hogy olyan területről érkezett, ahol még aktívan formálódtak a csillagok. Ebből és a mágneses mezőből együttesen arra következtettek a kutatók, hogy a rádiókitörést egy fiatal neutroncsillag indíthatta útjára.

A kérdés még mindig sok, és ha sikerül is igazolni az eredményeket, az sem jelenti, hogy azok minden FRB-re egyaránt érvényesek lennének. Ennek ellenére a tudósok jóval közelebb kerültek ahhoz, hogy megfejtsék a jelenséget.

Rovatok