Index Vakbarát Hírportál

Új űrteleszkóppal védik a Földet

2015. december 8., kedd 10:36

A Földre számos veszély leselkedik a világűrből, bármikor eltalálhatja egy kisebb-nagyobb aszteroida, figyelmeztetnek kutatók már hosszú évek óta. Nagyon sok űrtávcsővel pásztázzák az űrt, hogy még időben felfedezzék ezeket a kisbolygókat.

Most egy magánkezdeményezés is csatlakozik az űrügynökségekhez, a Sentinel nevű űrtávcső célja, hogy csökkentse a Föld sebezhetőségét. A távcsövet valószínűleg 2017-18-ban bocsátják fel. A Sentinelt a B612 nevű alapítvány finanszírozza.

Hat évesre tervezik élettartamát, ezalatt félmillió Föld-közeli égitestet kellene azonosítania. Ez elég merész vállalkozás, ha figyelembe vesszük, hogy mindeddig csak tízezret katalogizáltak.

A NASA becslései szerint 4700 olyan aszteroida létezhet, amely elég nagy ahhoz, hogy komoly károkat okozzon a Földnek egy esetleges becsapódáskor. Ezek a száz méter feletti átmérőjű aszteroidák. Ezeknek eddig csak harminc százalékát találták meg.

Még ennél is rosszabb a helyzet, ha a 40 méteresnél kisebb égitesteket nézzük, ezeknek alig egy százalékát ismerjük. Pedig ezek is komoly károkat okozhatnak, gondoljunk csak az 1908-as tunguszkai eseményre, amikor valószínűleg egy meteor csapódott Szibériába, nagyjából 2000 négyzetkilométernyi erdőt pusztítva el.

Rovatok