Index Vakbarát Hírportál

Már 200 napja az űrben van a titokzatos amerikai űrrepülő

2015. december 9., szerda 15:19

Az amerikai légierő szupertitkos űrrepülője már kétszáz napja az űrben van. Májusban indították el mostani küldetésére, amiről senki nem tud semmit. Az érdekesség az egészben, hogy az egész világ tudja, hogy ott van a szupertitkos űrrepülő, azt  viszont senki, hogy mit csinál.

Az X-37B jelű jármű egy robot-, illetve távirányítású, többször használatos űrrepülő. Hasznos szállítmányt tud szállítani, ember nincs a fedélzetén.

Annyit tudni még róla, hogy a NASA és a Boeing fejlesztette ki, később szállt be az amerikai légierő. Nem túl nagy, nagyjából ötödakkora, mint a NASA volt űrsiklói.  A gépet az amerikai légierő irányítja. Általában titkos az útja, a keringési pályája, de amatőr csillagászok gyorsan felrajzolják azt. A működéséhez szükséges energiát napelemek biztosítják, legalábbis részben.

A mostani küldetés május 20-án kezdődött, a floridai Cape Canaveralból juttatta a világűrbe egy Atlas 5 típusú hordozórakéta. Azt nem tudni, hogy meddig marad fenn, és azt sem, hogy hol száll le. Annyi biztos, hogy az eddigi küldetések után a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontra szálltak le ezek a gépek.

Rovatok