Index Vakbarát Hírportál

Ha fél a lyukacsos felületektől, ne nézze meg az új Plútó-képeket

2015. december 11., péntek 14:07

Ha valakinek tripofóbiája van, vagyis szorong az olyan tárgyaktól, melyeken apró lyukak találhatók, most ne nézzen ide: a New Horizons űrszonda legújabb képeiről ugyanis az derült ki, hogy a Plútó a tripofóbiások rémálma.

Eredetileg július 14-én készültek ezek a képek, de a borzasztóan lassú adatkapcsolat miatt időbe telt, mire visszaküldte őket a földi irányítóközpontba a szonda. A fotók azt mutatják, hogy a Plútó szív alakú területén rengeteg kisebb gödör alakult ki valahogy. Az egyenként néhány száz méter széles és néhány tucat méter mély gödrök túl szabályos mintát alkotnak ahhoz, hogy becsapódási kráterek legyenek. A kutatók szerint sokkal valószínűbb, hogy a felszíni, eleinte sima jégréteg olvadt meg valahogy a közelmúltban. Az egyes gödrök mélysége abban segíthet, hogy az átalakulás pontosabb időpontját és sebességét is meghatározzák a csillagászok.

A Plútóról készült képek szeptemberig érkeztek a hajszálvékony adatkapcsolaton, és a NASA most folyamatosan közzé is teszi a titokzatos világ fotóit, amíg a szonda műszeres adatokat küld a következő fél évben. Néhányat az eredeti színvilágban is láthatunk, és egyre jobban látszik, hogy a hatalmas jéghegyekkel és óriási, jégóceánokhoz hasonlítható területekkel a Plútó jóval több érdekességet tartogat még, mint azt a New Horizons érkezése előtt bárki gondolta volna.

Rovatok