Index Vakbarát Hírportál

Vízerőművet építhetnek a sivatagba

2015. december 14., hétfő 07:31

Elképesztő ötlettel állt elő a chilei Valhalla energiaipari vállalat. Az Atacama-sivatag egyedülálló földrajzi helyzetét kihasználva akarják kiszámíthatóbbá tenni a megújuló energiaforrásokat.

Arra már az éles eszű magyar politikusok is rámutattak, hogy nem mindig süt a nap, és nem mindig forognak a lapátkerekek, ami megnehezíti a nap- és szélenergia széles körű bevezetését. Chilében azonban egy lépéssel tovább jutottak, és elgondolkoztak azon, hogy miként tudnák elraktározni a megtermelt energiát.

A Valhalla napenergiát használna arra, hogy 22 000 olimpiai medencényi vizet pumpáljon fel az Andok magasságaiban elhelyezett víztározókba, és az onnan leeresztett vízzel termelne áramot. Kiszámolták, hogy a 300 megawattos vízerőmű Chile három tartományát elegendő árammal látná el, ami nagy előrelépés lenne a főként fosszilis üzemanyagokat használó, erősen importfüggő országban.

Az erőmű és a víztározó már megkapta a környezetvédelmi hatóság engedélyét. A Valhalla most befektetőkkel tárgyal, hogy 2016 elején megkezdhesse az építési munkálatokat. A projekt becsült költsége 400 millió dollár. Ha minden jó ütemben halad, az átadás 2020 előtt megtörténhet. 

Rovatok