Index Vakbarát Hírportál

A klímaváltozás a tengeri táplálékláncot fenyegeti

2015. december 15., kedd 14:46

A klímaváltozás komoly veszélyt jelenthet a tengeri táplálkozási láncot Ausztrália déli partjainál –írja az MTI egy új tanulmányra hivatkozva.

Az ausztrál tudományos és ipari kutatószervezet (CSIRO) szerint az elmúlt 30 évben a hidegebb vizet kedvelő, a helyi ökoszisztémában fontos szerepet betöltő planktonpopuláció 300 kilométerrel délebbre húzódott. A helyüket más, a melegebb vizet kedvelő planktonok vették át.

A tanulmány vezető szerzője, Anthony Richardson azt mondta, hogy a planktonok vándorlása hatással lehet a tengeri madarak, halak étrendjére és táplálkozási szokásaira is, mivel a melegvízi planktonok kisebbek, és néhány hal, tengeri madár és emlős egyszerűen nem szereti őket A fiatal halaknak a hidegvízi planktonok jelentik a legfontosabb táplálékot, viszont a klímaváltozás hatására délebbre vonuló trópusi planktonok már nem kedveznek a halak szaporodásának.

Richardson arról is beszélt, hogy a planktonok vizsgálata létfontosságú ahhoz, hogy megértsük, milyen hatást gyakorol a klímaváltozás a tengeri életre, és közvetve az emberre . Ugyanis a planktonok nemcsak a tengeri táplálékláncban töltenek be központi szerepet, de tőlük ered az emberek által belélegzett oxigén fele is.

A legfontosabb eredményünk, hogy a planktonok, amik igazán fontosak az emberek szempontjából, komoly változáson mennek keresztül a klímaváltozás miatt.

– mondta Richardson.

Rovatok