Index Vakbarát Hírportál

Szörnyű lehet most brit lepkének lenni

2015. december 15., kedd 11:43

A Butterfly Conversation jótékonysági szervezet szerint az elmúlt 40 évben a brit lepkeállomány mérete a negyedére csökkent. A témával foglalkozó tanulmány kiderítette, hogy mind a belföldi, mind a vándorló pillangók egyedszáma nagyjából 76 százalékkal csökkent négy évtized alatt.

A tanulmány fő megállapításai szerint szörnyű sors várhat a brit lepkékre, de a kutatók több megoldást is javasoltak, ami megállíthatja a ritkább fajok kipusztulását. Richard Fox, a Butterfly Conservation vezető kutatója szerint sokat segítene a veszélyeztetett természetes élőhelyek, például a vadvirágos rétek és a nagyobb füves puszták védelme.

Az élőhelyek védelmének és megőrzésének köszönhető, hogy a kockáslepkék (Hamearis lucina) egyedszáma az elmúlt években ismét növekedésnek indult, holott korábban épp az ellenkezőjét lehetett megfigyelni. Az egyik legveszélyeztetettebb brit lepkefajból, az ezüstös gyöngyházlepkéből (Fabriciana adippe) is egyre több van; ez részben az Exmoor Nemzeti Parkban végzett természetvédelmi munka hatása.

Meg kell védeni ezeket a helyeket a pusztulástól. A területek összehangolt kezelése a megfelelő helyeken: ez adhat egy esélyt a pillangóknak.

– mondta Fox a BBC-nek.

Rovatok