Index Vakbarát Hírportál

Vitorláshátú dinoszauruszt fedeztek fel

2015. december 17., csütörtök 13:08

Egy eddig ismeretlen dinoszauruszfaj megkövesedett maradványait fedezték fel kutatók egy spanyolországi kőfejtőben – írja az MTI. A 125 millió évvel ezelőtt élt állat hátán hatalmas, vitorlaszerű púp húzódott végig, amelynek a funkcióját egyelőre csak találgatják.

A növényevő óriás 6 méter hosszú és 2,5 méter magas lehetett, és a kutatók szerint az iguanodon dinoszaurusznembe tartozhatott. Tizennégy fog, hat hátcsigolya, a hátgerincből kinyúló tüskék, bordadarabok és egyéb csonttöredékek kerültek most felszínre az állatból. A Morelladon beltrani nevet kapta a lelőhelye (a kelet-spanyolországi Morella) és a kiásását segítő paleontológus (Victor Beltran) után.

Az eddigi tippek szerint a hátgerincből kinyúló csontos tüskék alkotta vitorla a modern kori elefántok füléhez hasonlóan az állat hőleadását segíthette, vagy a mai egypúpú tevékhez hasonlóan, a táplálékban szegény időszakokra félretett zsírtartalékok tárolására szolgálhatott. Mindemellett a párzásban és a kommunikációban is szerepet játszhatott.

Rovatok