Index Vakbarát Hírportál

Meggyilkolják Európa legöregebb tavát

2015. december 20., vasárnap 20:11

Van egy tó Macedónia és Albánia határvidékén. Az a neve, hogy Ohridi-tó, és a hírek szerint Európa egyik legöregebb tava, de legalábbis benne van az első néhányban. Ha eddig nem hallott róla, most megnyugodhat: hamarosan nem is lesz érdemes megjegyezni a nevet.

A tavat ugyanis szép lassan elpusztítja a köré szerveződött turizmus és a szabályozások ellenére szinte állandó túlhalászat. Az Európa Galapagosaként is ismert tó a világörökség része, és 350 állatfaj otthona, mely sehol máshol a világon nem él. A szakemberek szerint ugyan ez a tó nem olyan híres, mint a Tanganyika vagy a Bajkál-tó, de ha a méreteihez arányítjuk a számításokat, fajilag a világ legsokszínűbb élőhelyéről van szó. A ritka fajok egy része ráadásul néhány négyzetméteren él mindössze.

A tó ökoszisztémája már eddig is igen nehezen bírta a rá nehezedő turisztikai és ipari nyomást, most viszont Ohrid város polgármestere bejelentette, hogy jó 75 hektáron lecsapolják a tó partszéli mocsárvidékét és nádasait, hogy a helyére luxusnyaralókat és kikötőt építsenek.

Nem ez az első alkalom, hogy az Ohridi-tó ilyen komoly veszéllyel néz szembe: már évtizedekkel ezelőtt is problémát jelentett, hogy mesterséges homokos stranddá alakították a partszakasz egy részét.

Rovatok