Index Vakbarát Hírportál

Ilyen jól még nem láthattuk a fénylő törpebolygó felszínét

2015. december 22., kedd 21:34

Nemrég végre kiderült, hogy mi a frász fénylik a Ceres felszínén, mostanra pedig megérkeztek a Dawn űrszondától az eddigi legjobb képek az izgalmas felszínű törpebolygóról. 

A felvételek még december 10-én készültek, amikor az űrszonda nagyjából 385 kilométeres magasságból a déli féltekéről készített több képet, amin kráterek és völgyek láthatók.

A NASA szerint a legtöbbet becsapódások hozták létre, de akad olyan is, amit tektonikus mozgások hatására alakulhatott ki.

"Tovább fogjuk elemezni a nagy felbontású képeket, és igyekszünk választ találni a feltevéseinkre, és még több meglepetést feltárni erről az izgalmas világról" - mondta a Dawn-küldetést vezető Chris Russell. 

A Dawn űrszonda egyébként nem fog becsapódni a törpebolygóra a küldetés végén, ezt azért is szeretnék elkerülni, nehogy szennyezzék a felszínét. 

A titokzatos foltokról december elején kiderült, hogy főleg sóból állnak, de van bennük némi vízjég is. Az anyag forrása az elméletek szerint egy olyan sós jégréteg, ami a Ceres felszíne alatt húzódik meg, és ami meteorbecsapódások helyén a felszínre kerülhet.

Rovatok