Index Vakbarát Hírportál

Karácsonyi ajándékot küldtek az űrállomásra

2015. december 22., kedd 09:27

Földkörüli pályára állt és levált a hordozórakéta harmadik fokozatáról hétfőn a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó új típusú Progressz MSZ orosz teherűrhajó – közölte a koroljovi irányítóközpont. A teherűrhajó az ISS felé indul, miután elhagyja jelenlegi pályáját – írja az MTI. Az irányítóközpont számításai szerint ez két napba telik, szerda kora délután érkezik az űrállomásra.

LAUNCH of Progress craft w/ 3+ tons of food, fuel & supplies for @Space_Station. Watch: https://t.co/KX5g7zfYQe https://t.co/zfYkqtm4vV

— NASA (@NASA) 2015. december 21.

A három tonna élelmiszer, üzemanyag és ellátmány mellett karácsonyi ajándékokat is szállít a teherűrhajó. Az űrállomáson tartózkodó űrhajósoknak főként kisebb ajándéktárgyakat és édességeket küldtek a hozzátartozók.

A teherűrhajót hétfőn bocsátották fel a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból Szojuz-2.1a típusú hordozórakétával. Ez volt ennek a hordozórakétának az első alkalmazása az idei áprilisi baleset óta, amikor kudarccal végződött a Progressz M-27M teherűrhajó eljuttatása a Nemzetközi Űrállomásra.

Rovatok