Index Vakbarát Hírportál

Kihaltnak hitt tengerikígyófajokat találtak

2015. december 22., kedd 16:21

Két kihaltnak hitt tengerikígyófaj egyedei is felbukkantak Ausztrália vizeinél – írja az MTI. Az Aipysurus foliosquama és az Aipysurus apraefrontalis nevű fajok képviselőit több mint 15 éve nem látták egykori élőhelyükön, az Ashmore-zátonynál a Timor-tengeren, Ausztrália és Indonézia között.

Most azonban mindkét faj példányait látták több ezer kilométerre délre, épen és egészségesen – írták a James Cook Egyetem szakemberei a Biological Conservation című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban. A hüllők erősen veszélyeztetettek.

„Ez a felfedezés valóban nagyon figyelemreméltó, mert új esélyt kaptunk a végveszélyben lévő két nyugat-ausztráliai tengerikígyófaj megóvására” – írja a tanulmány egyik szerzője, Blanche D'Anastasi.

Az Aipysurus apraefrontalist a Ningaloo-zátonynál, az Aipysurus foliosquamát a Cápa-öbölben látták. Ahhoz, hogy megmaradjanak, biztosítani kellene számukra megszokott életformájukat, és csökkenteni kellene a rájuk leselkedő környezeti ártalmakat a tudós szerint. Ezáltal jobban is lehetne kutatni őket.

Rovatok