Index Vakbarát Hírportál

A Napfogyatkozástól a marsi robot árnyékáig

2015. december 23., szerda 06:43

Izgalmas év volt a csillagászatban az idei év is. Kezdjük rögtön azzal, hogy két holdfogyatkozást is megfigyelhettünk, az egyiket tavasszal, a másikat ősszel. És ha ez nem lenne elég, még teljes Napfogyatkozást is láthattak a szerencsések márciusban.

Talán az év eseménye volt a New Horizons küldetése, az űrszonda hosszú évek után végre elérte a Plútót, csodálatos képeket küldve a törpebolygóról és holdjairól. Ki ne emlékezne a Plútó szívecskés fotójára, amellyel mindenki szívébe belopta magát a bolygóságától megfosztott égitest.

Hónapokig tartották lázban a tudóstársadalmat és az amatőr érdeklődőket a Ceres furcsa fényes foltjai. Végül még az év vége előtt találtak rá magyarázatot, de azért még maradtak nyitott kérdések is a témában.

A Nemzetközi Űrállomáson lakók idén sem hagytak csodás fényképek nélkül, ezek egy részén a Föld is szerepel. A Curiosity tovább halad marsi küldetésén, ontva az információt és persze képeket a szomszédos bolygóról.

Az űrszondák és űrtávcsövek soha nem látott képeket készítettek már ismert és eddig ismeretlen égitestekről. Köztük az év egyik legcsodásabb képéről, a Hold mögül felkelő Földről.

Rovatok