Index Vakbarát Hírportál

Betegség terjesztése miatt perelnek olasz tudósokat

2015. december 23., szerda 09:52

Kilenc tudós után nyomoznak Olaszországban, Pugliában: állítólag szerepük lehetett egy olajfaligeteket megtámadó betegség kirobbantásában. Egy köztisztviselő ellen is nyomoznak.

Az ügyészek december 18-án, Leccében tartott sajtótájékoztatón jelentették be hivatalosan a nyomozást. Ezzel egy időben elrendelték a járvány megállítására tett lépések megállítását: a gyakorlatban a fertőzött és a veszélyeztetett fák feldarabolását, elégetését jelentette, illetve permetezést rovarölővel. Az ügyészek szerint egyelőre túl keveset tudni a betegség tudományos hátteréről ahhoz, hogy ilyen lépéseket tegyenek.

„Sokkoló ez az egész” – nyilatkozta Donato Boscia, az olasz Fenntartható Növényvédelemért Intézet egyik vezetője. Ő az egyik vádlott, akit

növénybetegségek gondatlan terjesztésével, téves információk és anyagok átadásával, környezetszennyezéssel és természeti szépség károsításával vádolnak.

Boscia szerint ezek a vádak elképesztőek.

A járványt a Xylella fastidiosa nevű baktérium okozta, amelyet kabócák terjesztenek fáról fára. A baktérium Costa Ricán, Brazíliában és Kaliforniában is okozott megbetegedéseket, Európában viszont 2013 óta nem látták olaszországi azonosításáig.

Az EU jogszabályainak megfelelően Olaszországnak a fent részletezett lépéseket kell tennie a járvány megállítására. a helyi gazdálkodók és környezetvédők viszont meg akarják állítani az ősi fák lerombolását. Egyedi bírósági döntések pedig nekik kedveztek.

December tizedikén, egy héttel a tudósok elleni nyomozás bejelentése előtt, az Európai Unió eljárást indított Olaszország ellen, amiért nem tettek meg mindent a lépést a járvány megállítására. A tudósuknak lövésük nincs, mi fog történni most Olaszországban, mivel a bíróság megtiltotta a további intézkedéseket.

Az ügyészek szerint a fertőzés Kaliforniából, egy képzésről kerülhetett be az országba még 2010-ben, aztán kikerült a környezetbe. Az ügyészek szerint lehetséges, hogy a kísérleti telepekről került ki. A tudósok már korábban is elmondták, hogy azon a workshopon nem használták a most terjedő baktériumot. Most a nyomozás miatt nem kommentálhatják tovább az ügyet.

Földrengésért majdnem börtön járt

Nem ez az első eset Olaszországban, hogy tudósokat fognak perbe: 2012-ben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt egyenként hat év börtönre ítélte a bíróság azt hét olasz tudóst, akiket azzal vádolnak, hogy alábecsülték a 2009-es l'aquilai földrengés veszélyeit. A tudósokból álló bizottság hat nappal a földrengés előtt ülésezett, és semmilyen külön elővigyázatossági intézkedésről nem döntött. A földrengésben több mint 300 ember halt meg.

Az ítélet kihirdetése előtt az ügyész a 2001. szeptember 11. előtti egyesült államokbeli terrorfenyegetettség felméréséhez hasonlította a bizottság eljárását, elfeledkezve arról az apróságról, hogy a földrengéseket a tudomány mai állása szerint nem lehet megjósolni. „A jelentés, amely kimutatta, hogy szeptember 11. előtt nem megfelelően elemezték a merénylettel kapcsolatos veszélyeket, a CIA (Központi Hírszerző Szolgálat) vezetőjének és a helyettesének a lemondásával járt. Ez azt mutatja, hogy másutt is van hasonló érvelés" – mondta akkor.

Az ítélet viszont nem emelkedett jogerőre. 2014-ben végül a bíróság a földrengés- és katasztrófavédelmi szakértőket. A vádlottak között volt az olasz katasztrófavédelem egykori vezetője, valamint az olasz Országos Geofizikai és Vulkánkutató Intézet volt elnöke. A hét embert gondatlanságból elkövetett gyilkossággal vádolták, a vád szerint az volt a bűnük, hogy nem tették meg a szükséges óvintézkedéseket.

Rovatok