Index Vakbarát Hírportál

Újfajta kőzetet találtak a Holdon

2015. december 28., hétfő 11:02

A kínai Jáde Nyúl holdjáró újfajta holdbéli kőzetet fedezett fel. Ez a bazalt 3 milliárd évvel ezelőtt még lávaként hömpölygött a Hold felszínén. A szonda mérései szerint az új kőzet eltérő mennyiségű vasoxidot és titánt tartalmaz, mint az évtizedekkel ezelőtti szovjet és amerikai küldetéseken begyűjtött kőzetminták.   

A korábban begyűjtött kőzetekben vagy nagyon magas, vagy alacsony volt a titán koncenctrációja, ezzel szemben a most felfedezett kőzetben közepes mennyiséget mutatott ki kutatást vezető Zoncsen Ling csoportja, akik a Nature Communications tudományos lapban számoltak be a munkájukról.

A felfedezés arra enged következtetni, hogy a Hold sokkal változatosabb összetételű, mint azt korábban feltételezték. Az újfajta bazalt azt is megmutatja, hogy a Holdon miként változott a vulkáni tevékenység az évmilliók folyamán.

Ez a felfedezés nagy megnyugvást hozott a kínai űrkutatóknak, mert a 2013 decemberében leszállt Jáde Nyúl útja a vártnál kalandosabbra sikerült. Voltak mechanikai problémák, gondot okozott a szélsőséges hideg, és volt egy pillanat, amikor halottnak nyilvánították az űrszondát. A jármű nem tud megmoccanni, de szerencsére ennek ellenére is hasznos tudományos munkát végzett el.

Rovatok