Index Vakbarát Hírportál

Csalt a szuperpontos vértesztet ígérő cég?

2015. december 29., kedd 11:08

Gyanúba keveredett a lenyűgözően egyszerű vértesztet kifejlesztő Theranos, és a szakértők szerint még nem volt példa arra, hogy egy biotechnológiai cég ehhez hasonló csalást követett volna el.

Az biztos, hogy a Theranos módszere nagyon népszerű lenne, mert ha valóban működik a megoldásuk, akkor nem kell többé vénába mélyesztett tűvel vért venni.

Elég megszúrni az ember ujjbegyét, és ők egy csepp vérrel is el tudják végezni a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

Nagyon úgy tűnik, hogy mindez túl szép, hogy igaz legyen. A Wall Street Journal üzleti napilap hozott le egy cikket arról, hogy egy volt alkalmazottnak két éve teszteredményeket kellett törölni, és ezáltal sokkal pontosabbnak tűnt a Theranos gépével elvégzett vizsgálat, mint amilyen valójában volt. Az adathamisítás súlyos vád, és a szakértők azt nyilatkozták a lapnak, hogy ilyen csalást még soha nem láttak.

A volt alkalmazott állítólag jelentette az esetet egy egészségügyi szervezetnek, a CMS-nek. A Theranos azonban azt állítja, hogy nem történt semmi hasonló, és az említett alkalmazottat etikai vétség miatt bocsátották el. A lapok által megkérdezett szakértők azt találták furcsának, hogy miért a CMS-t értesítette a dolgozó, és nem a FDA-t, a gyógyszerhatóságot, ahol nagyon szigorúan kezelik az ilyen eseteket.

A Theranos azt ígéri, hogy az új évben megnyitja a laboratóriumát a nagyközönség és a sajtó előtt, hogy tisztázza az őt ér vádakat. 

Rovatok