Index Vakbarát Hírportál

Bővíthető űrházat alkottak európai mérnökök

2016. január 5., kedd 09:23

Legyezőszerűen bővíthető mobilházat alkottak űrbéli használatra európai szakemberek, a lakó- és munkaállomásként egyaránt használható fejlesztést először áprilisban tesztelik egy szimulált Mars-misszió során Spanyolországban.

A hattonnás SHEE-t (Self-deployable Habitat for Extreme Environment) osztrák, francia, belga, észt és cseh szakértők fejlesztették ki egy Európai Unió által támogatott projekt keretében. Ez az első európai űrszimulációs munkaállomás, írja az MTI.

A legnagyobb kihívás a tervezők számára az volt, hogy a lehető legkisebb térben legyenek képesek biztosítani a lehető legtöbb funkciót. Az alapvetően két helyiségből álló, de továbbiakkal bővíthető kapszulát úgy alkották meg, hogy összehajtogatva elférjen a jövőbeli űrmissziókhoz tervezett nehézrakétában.

Az ötven köbméteres SHEE, amely két embernek biztosít helyet, egyelőre szimulált űrmissziók bázisául szolgál a tervek szerint. A rendszert úgy alakították ki, hogy több modul összeillesztésével nagyobb lehet a szerkezet, amely így kutatásra is alkalmas lehet. "A kutatási kapacitás növelése érdekében a SHEE jól felszerelt, állandó kutatási lehetőséget biztosít anélkül, hogy nagy ökológiai lábnyomot hagyna hátra maga után" - fogalmaztak a fejlesztők.

Idegen égitesten a szélsőséges körülmények, a kockázati tényezők és az építkezés költségei miatt a lakóegységnek a lehető legkönnyebben kell felépülnie. A SHEE legtöbb berendezési eleme összehajtogatható és átalakítható. Helyet kap benne a be- és a kimeneti egység mellett egy munkaállomás, a lakószobák, egy konyha és higiéniai egység is mellékhelyiséggel. Belseje egyénileg berendezhető, így az adott kutatási igényeknek megfelelően alakítható.

Rovatok