Index Vakbarát Hírportál

Ne tudják meg, mik történnek tőlünk 26 millió fényévre

2016. január 6., szerda 14:37

A NASA csillagászai két hatalmas, forró gázhullámot észleltek a Chandra űrteleszkóp képein, amiket egy közeli galaxisban található fekete lyuk lövellt ki – írja az MTI. A két gáznyaláb valószínűleg hűvösebb hidrogéngázt sodor maga előtt. Ilyen izgalmas dolgok történnek az NGC 5194-ben, vagyis az Örvény-galaxisban, tőlünk alig 26 millió fényévre.

Az eredményeket az Amerikai Asztronómiai Társaság (AAS) 227. konferenciáján ismertették. A tanulmány készítői szerint a jelenség a szupermasszív, azaz a nagyon nagy tömegű fekete lyukak és saját forró galaxisuk közötti visszacsatolás.

Úgy véljük, a visszacsatolás tartja vissza a galaxisokat attól, hogy túl nagyra nőjenek. Ugyanakkor egyes csillagok kialakulása is a számlájára írható, tehát látszik, hogy a fekete lyukak nemcsak pusztítanak, hanem teremtenek is.

– mondta Marie Machacek, a tanulmány egyik szerzője.

A fekete lyukak gázt és csillagokat nyelnek el. A tudósok sajátos analógiával magyarázták el a dolog mechanizmusát: ha a csillagok és a gáz elnyelése a táplálkozás, a most észlelt gázkitörés a fekete lyukak böfögése.

Az NGC 5194 közepének fekete lyuka valószínűleg a kis galaxis és nagyobb, spirális szomszédja közötti kölcsönhatásból származó gázzal táplálkozott. Ahogy az anyag a fekete lyukba hullott, hatalmas energiamennyiség szabadulhatott fel; ez okozhatta a kitöréseket. A kutatók szerint a belső, forró gázhullám valószínűleg hárommillió év alatt érte el a mostani helyzetét, míg a külső hullámnak ez akár hatmillió évbe is telhetett.

Rovatok