Index Vakbarát Hírportál

Nehézfémet neveznének el Lemmyről

2016. január 6., szerda 09:08

Megható módon emlékeznek meg a Motörhead-rajongók az együttes nemrég elhunyt énekeséről, Lemmy Kilmisterről. Online petíciót indítottak a Change.orgon, hogy egy most felfedezett nehézfémet a heavy metál énekes tiszteletére nevezzék

A petíciót indító John Wright arra kérte az illetékes testületet – az International Union of Pure and Applied Chemistryt –, hogy az új nehézfémek egyike Lemmynek állítson emléket. Az új elemek hamarosan belekerülnek a periódusos rendszerbe is, de ezek most

olyan unalmas neveken futnak, mint ununtrium (113), ununpentium (115), ununseptium (117) és ununoctium (118).

Wright arra hivatkozott, hogy egy csillagot már elneveztek Lemmyről, így a neve megfelel az IUPAC névadási követelményeinek, mert aszerint egy új elem elnevezhető egy mitológiai lényről, egy ásványról, egy csillagászati objektumról, egy helyszínről vagy egy országról, valakinek a tulajdonáról, vagy egy tudósról.

A döntést, ha az illetékes testület támogatja is, nem azonnal fogják meghozni. Miután az elemeket felfedező tudósok megteszik a saját tétjeiket, az érintettek nyilvánosan, legalább öt hónapon át elemzik majd a kérdést, mielőtt hozzáadják a nehézfémeket a periódusos rendszerhez.

A petíciót azóta már rengetegen aláírták. Az egyikük Duff McKagan, a Guns N' Roses egykori gitárosa, aki a Twitteren is aláírásra biztatta a követőit.

Képzeljétek el, ha a gyerekek Lemmyről tanulnának kémiaórán az iskolában!

– lelkendeztek a hivatalos oldalon, miután összejött 250 aláírás. Nemsokára meglesz a tízezredik.

Rovatok