Index Vakbarát Hírportál

Egészségesebb a génmódosított lime

2016. január 8., péntek 21:02

A Floridai Egyetem kutatócsoportja létrehozott egy olyan limefajtát, ami nemcsak, hogy szép levendulaárnyalatú, de egészségesebb is, mint a hagyományos. Miután a kutatók módosították a gyümölcs genomját, a lime vörösesre színeződött. Ezt a megnövekedett antocianin-tartalommal érték el, amiből a hasonló színű áfonyában és a vörösborban is sok van.

A kutatók a vörös szőlő és a vérnarancs génjeit használták fel a génmódosított lime-hoz, ezért is lett az övékhez hasonló a színe – illetve azért, mert így a lime már maga is képes antocianint szintetizálni. A szakértők azt is megfigyelték, hogy nemcsak a gyümölcs, hanem a gyökér és a levelek színe is megváltozott a génterápia hatására.

Arról nem esett szó, hogy a génmódosított gyümölcs finomabb-e a hagyományosnál, de az biztos, hogy egészségesebb. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az antocianinek igen hatásos antioxidánsok, amik csökkenthetik a rák, a szívbaj, az elhízás és a cukorbaj kialakulásának esélyét.

Az új gyümölcsök sokat segíthetnek a floridai gyümölcsiparon is. Bár a világon sehol sem termelnek többféle citrusfélét, mint Floridában, a vérnarancs itt nem terem meg, mert az a hűvösebb éjszakákat és az alacsony páratartalmat kedveli. A gyümölcskertészek éveken át próbáltak megoldást találni a floridai vérnarancstermesztésre, de nem jártak sikerrel. A génmódosított lime, ami a vérnarancs génjeit is tartalmazza, változtathat a helyzeten.

A génmódosított gyümölcsre azért is szükség lehet, mert a floridai gyümölcsipart egyre inkább fenyegetik a kártevő baktériumok. A termelőknek emiatt szükségük lenne egy olyan gyümölcsfajtára, ami sokkal ellenállóbb a kártevőkkel szemben. Ugyancsak hasznát vennék egy olyan vérnarancsnak, ami a forró és nedves floridai éghajlaton is megterem. Az viszont még nem biztos, hogy a vásárlók is hasonló módon lelkesednének az új termékért.

Rovatok