Index Vakbarát Hírportál

Sikeres volt a SpaceX startja, de nem tudott leszállni a vízre

2016. január 17., vasárnap 21:49 | nyolc éve frissítve

Sikeresen fellőtte a SpaceX rakétája a NASA Jason-3 műholdját, de a tengeri platformra való visszaereszkedés már nem jött a tervek szerint össze -  írja a Gizmodo.

A NASA külsős űrtaxijának számító cég egy újabb Falcon–9-es rakétát lőtt fel a kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról.

Ez a rakéta állította pályára az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatal féltonnás Jason-3 műholdját, ami a tengerszint változását elemzi és az óceánok áramlását figyeli. Bár a fellövés sikerült, a visszatérés már nem annyira: a rakétának ugyanis a egy Csendes-óceánon hánykolódó platformra kellett volna visszaereszkednie, függőlegesen, de a végén eldőlt. A precíz, és egyelőre még mindig nehezen kivitelezhető manőver valahogy így nézett volna ki:

A vezérigazgató a Twitterén közölte: egyáltalán nem olyan egyszerű feladat egy rakétával leszállni egy stégre, mivel a felület elég kicsi, és hiába áll rá függőlegesen a rakéta, a hullámzástól bármikor felborulhat. Musk a rakétával tengeri platforma való leszállást ahhoz hasonlította, amikor a vadászpilótáknak nem a reptér betonkifutójára, hanem egy repülőgép-hordozóra kell leszállniuk.

Definitely harder to land on a ship. Similar to an aircraft carrier vs land: much smaller target area, that's also translating & rotating.

— Elon Musk (@elonmusk) 2016. január 17.

Elon Musk  tervei szerint idén a Falcon–9-et ha nem is felváltaná, de kiegészítené a Falcon–9 Heavy, ami leegyszerűsítve három Falcon–9 összekötözve, az űrsikló teherbírásának több mint kétszeresével, de a sikló költségeinek töredékéért.

Bár az újrafelhasználható rakétájuk eddig még csak egyszer tudott állva landolva visszaérkezni a földre, a SpaceX-nél továbbra is nagyon optimisták: 2017-re már emberes űrrepülést terveznek, azaz a NASA rendelésére visznek majd űrhajóst a Nemzetközi Űrállomásra. Ez elég komoly feladat, mert ez lesz 2011,  vagyis az űrsiklók korának vége óta  az első alkalom, hogy amerikai rakéta és űrhajó viszi az űrbe az amerikai űrhajósokat.

Rovatok