Index Vakbarát Hírportál

Csillagképet neveztek el David Bowieról

2016. január 18., hétfő 15:31

David Bowie nevét mostantól egy csillagkép is viseli: belga csillagászok egy hét csillagból álló konstellációt neveztek el a január 10-én meghalt zenészről.

A csillagképet egy brüsszeli rádióállomás és a MIRA csillagvizsgáló központ regisztrálta: sikerült egy villám alakzatra hasonlító együttállást találni, ami az egyik ikonikus Bowie-képre, az először az Aladdin Sane lemezborítóján látható villámos arcképre hasonlít. Bowie halála pillanatában a csillagkép éppen a Bowie számára különösen fontos Mars közelében volt látható – írja a Guardian.

Az elmúlt napokban egyébként egy ennél jóval merészebb javaslat is elhangzott: több ezren írták alá azt a petíciót, ami magát a Marsot keresztelné át, eszerint a hadisten helyett Bowie nevét viselné a vörös bolygó.

David Bowie milliókat inspirált a művészeten és a zenéjén keresztül, különösen az űrrel, a bolygókkal és a földönkívüli élettel való elragadtatásán át. Arra sarkallta az embereket, hogy nézzenek fel a csillagokra, az éjszakai égre, nyissák ki az elméjüket és gondolkodjanak csillagászati léptékekben

mondta róla a kezdeményező.

Bowie kultuszában a Ziggy Stardust után lett meghatározó a földönkívüli imázsa. Nem csak a sci-fi történetében fontos a munkássága (az ív a komoly kubrickos hatást mutató Space Odditytől '76-os The Man Who Fell to Earth-ben játszott főszerepen át a Moont megrendező fia, Duncan Jones munkásságáig terjed), de az űrkutatásban is mennek hozzá a respectek. Itt például a Nemzetközi Űrállomáson Chris Hadfield űrhajós a súlytalansági állapotban adja elő a Space Oddityt:

A most Bowie-ra keresztelt csillagkép csillagjait is Bowie-számok után szeretnék elnevezni. Itt lehet szavazni, hogy melyekre.

Rovatok