Index Vakbarát Hírportál

A tengerszint-emelkedést és az El Niñót figyeli az új műhold 52 milliárdból

2016. január 18., hétfő 15:32

A világtengerek szintjének emelkedését, a ciklonok és az El Niño vizsgálatát is lehetővé teszi a vasárnap Föld körüli pályára bocsátott Jason–3 amerikai–európai éghajlatvizsgáló műhold.

Az 550 kilogrammos műholdat a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról az amerikai SpaceX magáncég Falcon–9-es típusú hordozórakétáján lőtték fel. Az űreszköz, amely a Föld éghajlatvizsgálatában kulcsszerepet játszó óceánmegfigyelő műholdak sorozatának negyedik tagja, 1336 kilométeres magasságban, rádiójelekkel fog adatokat továbbítani a kutatóknak. 

A vasárnapi kilövés egyébként nem sikerült tökéletesen: az űrből való visszatérésekor a 66 méter magas rakéta túl gyorsan ereszkedett leszállóhelye tengeri platformjára – Kalifornia partjaitól 360 kilométerre –, és függőleges leszállása végén kitört az egyik támasztólába, majd felborult.

Ha a jövőben minden jól megy, a francia Thales Alenia által épített műhold a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését és lehűlését okozó El Niño, illetve La Niña légköri jelenségekkel, a globális tengerszint-emelkedéssel, a hurrikánok erősségével és egyéb fontos időjárási, valamint óceáni jelenségekkel kapcsolatos információkkal fogja ellátni a szakembereket. A misszió összköltsége 180 millió dollár, vagyis több mint 52 milliárd forint – írja az MTI.

A Jason–3 elődje, a 2008 közepe óta Föld körüli pályán keringő Jason–2 továbbra is kiváló adatokat juttat el a Földre, annak ellenére, hogy az élettartamát mindössze ötévesre tervezték. Miután segédkezett utódja beállításában, a Jason–2 új pályára áll és a tengerfenékről fog információkat nyújtani.

Rovatok