Index Vakbarát Hírportál

Már Houstonig eljutott a kisfejűséget okozó Zika vírus

2016. január 19., kedd 11:18

Az eddig szinte ismeretlen trópusi vírus egyre több amerikai városban bukkan fel. Most Houstonban találtak Zikával fertőzött beteget, igaz még ő sem az Egyesült Államokban, hanem dél-amerikai útján kaphatta el a vírust. Néhány nappal korábban Hawaiin született egy kis fejű baba a Zika miatt.

Ezen esetek még Dél-Amerikában járt utazóknál fordultak elő, de az amerikai hatóságok attól tartanak, hogy felbukkanhatnak a vírust hordozó szúnyogok az országban. A vírust ugyanis szúnyogok terjesztik, amelyek a felmelegedés miatt egyre északibb területeken is megélnek, így terjeszthetik a betegséget.

A Zika vírust 1947-ben fedezték fel, de annyira elenyésző volt a betegek száma, hogy nem kutatták. A betegség enyhe lázzal és fájdalommal jár, ez néhány nap alatt elmúlik, de mellékhatásokra kell számítani.

A kutatók arra figyeltek fel, hogy a fertőzött területeken sokkal több a kis fejjel született csecsemők száma.

Közvetlen kapcsolatot még nem bizonyítottak a Zika és a mikrokefália között, de aggodalomra ad okot, hogy azokon a területeken, ahol sok a fertőzött, sokszorosára nőtt a rendellenességgel születettek száma.

Az amerikai hatóságok most arra figyelmeztetnek, hogy sok amerikai város lehet veszélyben, főleg a déli, öbölmenti államokban.

Rovatok